Budyń jaglany – przepis podstawowy

  • 30 min
  • 3 składniki
90%

Składniki:

  • kasza jaglana 1 szklanka
  • ulubione mleko roślinne 4 szklanki
  • cukier/ksylitol/dowolny syrop do smaku (u mnie zazwyczaj 4 łyżki ksylitolu)

Budyń z kaszy jaglanej w wersji podstawowej. Jaglana alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Możecie zrobić go na ulubionym mleku, dodać ulubione owoce, kakao, karob, bakalie albo polać syropem lub konfiturą. Przygotowany na mleku modyfikowanym  zasmakuje też niemowlakowi:)

DSC_7643_2

Budyń jaglany – przepis podstawowy

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam mlekiem roślinnym (np. tym) i gotuję około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
  3. Dosładzam cukrem/cukrem trzcinowym/ksylitolem lub dowolnym syropem.
  4. Blenduję na gładką masę.
  5. Wlewam do słoiczków/szklanek i podaję na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. Jeżeli planujecie jeść na zimno, warto dodać dodatkową szklankę mleka lub wody do gotowania, bo budyń zgęstnieje.
  6. Możecie podać z owocami, konfiturą, posypać utartą czekoladą albo polać syropem.

Smacznego!

DSC_7629_2

Budyń jaglany – przepis podstawowy

DSC_7624_2

Budyń jaglany – przepis podstawowy

DSC_7621_2

Budyń jaglany – przepis podstawowy

24 komentarze

    • Wychodzi sporo, około 4 szklanek. Przechowywać można pewnie kilka dni w lodówce, ale nigdy nie udaje mi się tego przetestować;)

  1. a powiedzcie mi czemu zdarza sie tak, ze kasza jaglana jest gorzka po ugotowaniu, pomimo stosowania wszelkich zabiegów zapobiegających tej sytuacji?!?!:((

    • Mi tez się to zdarza, że jest lekko gorzka, mimo, że wielokrotnie przepłukuję. ale zazwyczaj jest ok

  2. Proszę poleć blender którym to zblenduje,a także pesto czy daktyle namoczone? mój kielichowy nie daje rady.

  3. Robiłam, oczywiście niebo w gębie 🙂
    Zamiast dosladzac, wolę do gotującego się mleka przed wsypaniem kaszy dodać rodzynki i daktyle (niesiarkowane rzecz jasna).
    Efekt jest zdumiewająco naturalnie słodki 🙂
    Przed zmiksowaniem można je wyjąć.
    Pozdrowionka :*

  4. Czy budyń, który wyjdzie z tego przepisu, po schłodzeniu (jak długo w lodówce?) nada się jako krem do ciasta wegańskiego? Dno chcę wyłożyć herbatnikami, i wyłożyć na nie schłodzony budyń jaglany 🙂

    • też robie ciasta z jaglanym kremem:) jesli to ma byc krem do przełożenia blatów, to budyń zmiksowałabym z jakimś tłuszczem (np. kokosowym, wegańskim masłem albo gęsta częścią mleczka kokosowego). A jesli to ma być taka zwarta masa do krojenia w cieśnie na zimno, to bez miksowania, na gorąco wylać na spód. można zmniejszyć ilośc mleka, żeby na pewno się ścięło.

Skomentuj