Bulion warzywny a’la zupa miso

  • 40 min
  • 11 składników

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • wodorosty (u mnie nori, mogą być inne np. wakame lub kombu) 1 arkusz
  • pasta miso (u mnie jasna) 3-4 łyżki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • ew. liście kafiru 2 sztuki
  • ew. tofu naturalne lub silken do podania
  • ew. szczypiorek do posypania
  • ew. sezam do posypania
  • ew. makaron ryżowy do podania
  • ew. sos sojowy do smaku

Moja wersja zdrowej, bogatej w probiotyki japońskiej zupy:)

DSC_7164_2

Bulion warzywny a’la zupa miso

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę obieram, kroję i wkładam do garnka.
  2. Dodaję pocięty na kawałki arkusz nori, liście laurowe, liście kafiru i ziele angielskie.
  3. Zalewam około 1,5 litra wody i gotuję około 30 minut.
  4. Zdejmuję z palnika, dodaję pastę miso (najlepiej rozmieszać ją w kubu w niewielkiej ilości zupy) i mieszam.
  5. Jeżeli zupa jest za mało słona, dodaję sosu sojowego.
  6. Podaję ją w wersji bardziej treściwej: z makaronem ryżowym, pokrojonym w kosteczkę tofu, włoszczyzną z którą się gotowała, posypaną szczypiorkiem i sezamem.
  7. Przy odgrzewaniu nie zagotowujcie zupy, żeby nie zabić pożytecznych bakterii probiotycznych:)

Smacznego!

DSC_7168_2

Bulion warzywny a’la zupa miso

DSC_7158_2

Bulion warzywny a’la zupa miso

DSC_7130_2

Bulion warzywny a’la zupa miso