Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- grzyby suszone kilka sztuk
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziaren
- pieprz czarny kilka ziaren
- kurkuma szczypta
- sos sojowy jasny 2 łyżki
- sól do smaku
- olej rzepakowy 1 łyżka
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- natka pietruszki i selera kilka gałązek
Bulion warzywny – lekki i odżywczy. Jako baza do zup i sosów oraz na wzmocnienie w sezonie jesienno-zimowym.
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa myję obieram i umieszczam w garnku.
- Dodaję suszone grzyby (w wersji dla niemowląt lub na diecie dr Dąbrowskiej nie dodaję grzybów), czosnek, gałązki selera i pietruszki, przyprawy, sos sojowy i olej (na diecie dr. Dąbrowskiej pomijam olej, a zamiast sosu sojowego dodaję sól).
- Zalewam 2-3 litrami wody i zagotowuję.
- Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 1,5 – 2 godziny.
- W razie konieczności doprawiam solą lub sosem sojowym.
- Odcedzam.
- Przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiku. (Bulion można zamrozić na czarną godzinę;)
Smacznego!
Czy można dodać cebulę opalaną nad palnikiem gazowym?
no pewnie:)
Czy można coś jeszcze zrobić z ugotowanych warzyw? Czy nadają się już tylko do wyrzucenia?
do kotlecików, placków, do pasztetu, do sałatki:)
Czy można ugotować bulion w szybkowarze?
nie próbowałam, ale myślę, że tak:)
Ile można taki bulion przechowywać w lodówce? 🙂
Myślę, że do tygodnia:)