Bulion warzywny

  • 100 min
  • 13 składników
96%

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • grzyby suszone kilka sztuk
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • pieprz czarny kilka ziaren
  • kurkuma szczypta
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • natka pietruszki i selera kilka gałązek

Bulion warzywny – lekki i odżywczy. Jako baza do zup i sosów oraz na wzmocnienie w sezonie jesienno-zimowym.

DSC_6344_2

Bulion warzywny

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa myję obieram i umieszczam w garnku.
  2. Dodaję suszone grzyby (w wersji dla niemowląt lub na diecie dr Dąbrowskiej nie dodaję grzybów), czosnek, gałązki selera i pietruszki, przyprawy, sos sojowy  i olej (na diecie dr. Dąbrowskiej pomijam olej, a zamiast sosu sojowego dodaję sól).
  3. Zalewam 2-3 litrami wody i zagotowuję.
  4. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 1,5 – 2 godziny.
  5. W razie konieczności doprawiam solą lub sosem sojowym.
  6. Odcedzam.
  7. Przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiku. (Bulion można zamrozić na czarną godzinę;)

Smacznego!

DSC_6354_2

Bulion warzywny

DSC_6363_2

Bulion warzywny

DSC_6374_2

Bulion warzywny

8 komentarzy

  1. Czy można coś jeszcze zrobić z ugotowanych warzyw? Czy nadają się już tylko do wyrzucenia?

Skomentuj