Buraczane kaszotto

  • 70 min
  • 9 składników

Składniki:

  • buraki 6 sztuk
  • kasza gryczana 2 szklanki
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • sok z 1 cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • pestki słonecznika do posypania
  • czosnek 1 ząbek

Rzadko robię dania z przepisów, ale ten przepis Elli Woodward urzekł mnie swoją prostotą i jednym z moich ulubionych połączeń smakowych (buraki i kasza gryczana). Od siebie dodałam tylko czosnek, posypałam pietruszką i prażonym słonecznikiem.

DSC_9561_2

Buraczane kaszotto

Wykonanie:

  1. Buraki piekę w całości ze skórką w piekarniku (200 stopni, około 1 godziny).
  2. Kaszę gryczaną (w oryginalnym przepisie nieprażona, ja wolę w wersji z prażoną) przepłukuje wodą, zalewam 4 szklankami wody i gotuję, aż będzie miękka i wchłonie wodę (ok. 15-20 minut).
  3. Buraki obieram ze skórki, kroję i wrzucam do malaksera. Dodaję mleko kokosowe, sok z cytryny, sól, pieprz i wyciśnięty ząbek czosnku. Blenduję wszystko razem.
  4. Ugotowaną kaszę mieszam ze zblendowanymi burakami. Na talerzu posypuję natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Smacznego!

DSC_9547_2

Buraczane kaszotto

DSC_9566_2

Buraczane kaszotto

DSC_9580_2

Buraczane kaszotto

6 komentarzy

Skomentuj