Składniki:
- kasza gryczana 1 szklanka
- buraki 5 sztuk
- cebula 2 sztuki
- czosnek 4 ząbki
- cytryna 1 sztuka
- olej rzepakowy do podsmażenia
- sól, pieprz do smaku
- sos sojowy do smaku
Takie moje danie – klasyk, które regularnie powraca. I chyba moje najulubieńsze wcielenie buraków. Proste jest pyszne!;)
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną gotuję na sypko (15 minut, 2:1)
- Cebulę podsmażam na oleju na dużej patelni.
- Buraki obieram i kroję w kostkę lub słupki. Dodaję do cebuli.
- Podsmażam razem, mieszając.
- Dodaję pieprz i podlewam obficie sosem sojowym.
- Duszę pod przykryciem, aż buraki będą miękkie (30-45 minut). Od czasu do czasu mieszam. Jeżeli trzeba, podlewam trochę wodą.
- Jak buraki będą miękkie, dodaję wyciśnięty czosnek i sok z cytryny. Mieszam i nie gotuję już dłużej.
Smacznego!
Burak – To jest To!
Czy mozna do tego wykorzystac buraki kupione juz ugotowane? Jesli tak to ile trzymac je dusic w sosie sojowym? Dziekuje
No pewnie, wtedy wystarczy tylko chwile, aż będą gorące:)
W końcu danie, w którym zasmakowaly mi buraki , ale zamiast kaszy dalam zielona soczewice. Palce lizac
Cieszę się! Pamiętam, że dzielnie walczysz z tymi burakami;)
Bardzo zły, niebezpieczny przepis.
Osoby bez doświadczenia i wiedzy dot. zbilansowanej i zdrowej kuchni wegańskiej, dzięki takim „rewelacjom” szybko nabawia się niedoborów i chorób. To danie może i jest smaczne, szybkie w przyrządzeniu, tanie – ale nie bilansuje diety, nie dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Kasza + buraki…
…a wystarczy do tego dodać soczewicę/fasolę, a całość posypać np. nacią pietruszki (żelazo), a będzie dużo lepiej (choć nadal nie idealnie)
polecam poczytać literaturę naukową:) P.S. To jest post z przepisem, a nie kompletny jadłospis:) pozdrawiam
no i co z tego? 😉