Carpaccio z buraków z twarożkiem słonecznikowym

  • 10 min
  • 8 składników

Składniki na 2 porcje:

  • buraki ugotowane lub upieczone 2 średnie sztuki
  • pestki słonecznika 1 filiżanka (200 ml)
  • sok z jednej cytryny
  • olej lniany 2 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
  • natka pietruszki 1 mały pęczek

Wegańskie carpaccio z buraków w polskim stylu, z dodatkiem twarożku ze słonecznika i natki pietruszki. Jako elegancka przystawka albo zdrowe drugie śniadanie na wynos.

wegańskie carpaccio

Carpaccio buraczane z twarożkiem słonecznikowym

Wykonanie:

  1. Pestki słonecznika zalewam na noc wodą (lub wrzątkiem na pół godziny).
  2. Przepłukuję, odsączam i umieszczam w blenderze (ja używam tego).
  3. Dodaję sok z cytryny, czosnek, ewentualnie płatki drożdżowe i blenduję. W razie konieczności dodaję odrobinę wody w trakcie blendowania.
  4. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  5. Buraki kroję w plastry i układam na talerzach.
  6. Dekoruję twarożkiem, natką pietruszki, polewam olejem lnianym.

Smacznego!

wegański twarożek

Carpaccio z buraków z twarożkiem słonecznikowym

twarożek ze słonecznika

Carpaccio z buraków z twarożkiem słonecznikowym