Chlebek pomidorowy

  • 55 min
  • 11 składników

Składniki:

  • pomidory w puszce krojone 1 puszka (400 g)
  • niewielki batat 1 sztuka
  • olej (u mnie rzepakowy) pół szklanki (125 ml)
  • mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • ew. kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • ew. chilli ok. pół łyżeczki

Domowy chleb pomidorowy z chilli i bazylią. Wilgotny i wyrazisty w smaku. Zainspirowany bułkami z suszonymi pomidorami i bazylią Joli Słomy i Mirka Trymbulaka, na które przepis znajdziecie w wakacyjnym wydaniu Magazynu Vege.

Chlebek pomidorowy

Wykonanie:

  1. Batata gotuję na parze.
  2. Do blendera wlewam pomidory z puszki, olej, dodaję pokrojonego batata i przyprawy.
  3. Blenduję na mus.
  4. Do miski wsypuję obie mąki, sodę i proszek do pieczenia. Mieszam.
  5. Mus pomidorowy wlewam do mąki i mieszam dokładnie.
  6. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piekę około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Chlebek pomidorowy

Chlebek pomidorowy

Chlebek pomidorowy