Ciasteczka musli bez mąki i bez cukru

  • 25 min
  • 8 składników

Składniki:

  • bardzo dojrzałe banany 2 sztuki
  • płatki owsiane ok. 1,5 szklanki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • rodzynki 1 łyżka
  • ulubione orzechy 1 łyżka
  • pestki dyni/słonecznika 1 łyżka
  • suszona żurawina 1 łyżka
  • wiórki kokosowe 1 łyżka

Zdrowa, pełna błonnika i wartości odżywczych przekąska do szkoły. Ciasteczka owsiane z bananami i bakaliami, za to bez dodatku cukru, tłuszczu ani mąki. Oczywiście nie tylko dla dzieciaków;)

dsc_6965_2

Ciasteczka musli bez mąki i bez cukru

Wykonanie:

  1. Banany blenduję lub dokładnie rozgniatam widelcem.
  2. Stopniowo dodaję płatki owsiane i mieszam. Powinna powstać plastyczna masa.
  3. Masę odkładam na 15 minut.
  4. Dodaję reszte składników i mieszam.
  5. Lepię kulki, rozgniatam je na placki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piekę około 15 minut w 180 stopniach (aż ciasteczka się zarumienią).
  7. Najlepsze świeże, popijane domowym mlekiem kokosowym (przepis tutaj).

Smacznego!

dsc_6948_2

Ciasteczka musli bez mąki i bez cukru

dsc_6943_2

Ciasteczka musli bez mąki i bez cukru

dsc_6937_2

Ciasteczka musli bez mąki i bez cukru

4 komentarze

Skomentuj