Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym

  • 25 min
  • 7 składników

Składniki:

  • cieciorka 1 puszka (400 g)
  • masło orzechowe 5 czubatych łyżek
  • cukier/ksylitol/erytrol ok. 5 łyżek
  • cukier z wanilią (ew. pasta, ekstrakt) 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ew. sól pół łyżeczki
  • dropsy czekoladowe/pokrojona gorzka czekolada ok. 5 łyżek

Ciastka inspirowane słynnym przepisem Erin Dooner z bloga texanerin.com. Są przepyszne! W dodatku zdrowe, bogate w białko i wartości odżywcze. Bardzo proste w przygotowaniu. Polecam:)

DSC_4524_2

Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Wykonanie:

  1. Cieciorkę dokładnie przepłukuję wodą i osuszam papierowym ręcznikiem. Wodę z puszki możecie wykorzystać do zrobienia bezów (przepis tutaj).
  2. Dodaję masło orzechowe, cukier z wanilią, sól (pomińcie, jeśli używacie słonego masła orzechowego), proszek do pieczenia, słodzę i blenduję razem na gładką masę (ja używam tego blendera).
  3. Dodaję kawałki gorzkiej czekolady i mieszam.
  4. Lepię kulki, spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  6. Podaję gdy całkiem wystygną i stwardnieją.

Smacznego!

DSC_4526_2

Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym

DSC_4505_2

Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym

1`

Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym

18 komentarzy

  1. Używam suchej ciecierzycy, więc namoczyłam ją przez kilka godzin i czy mam ją jeszcze ugotować? Czy użyć taką surową? 🙂

  2. Proszę o radę jak zmodyfikować przepis, kiedy chcę użyć mąkę z ciecierzycy? Akurat mam taką na stanie 🙂

    • Myślę, że z mąką wyjdą zupełnie inne ciastka…trzeba by było pokombinować;) ja na pewno połączyłabym ją z inną mąką

  3. Siedza juz w piekarniku i czekam, na surowo sa pyszne, hmm mysle ze moze to byc uzyte rowniez jako pasta na kanapke

    • dokładnie, też używam jako smarowidło albo lepię trufle na surowo (tylko bez proszku do pieczenia;)

  4. Mam pytanie o ciecierzycę. Czy ta puszka to taka standardowa 425 ml? Bo wtedy po oddaniu zalewy takiej ciecierzycy jest mniej niż 400 g. To dla mnie ważne, bo robię z suchej, którą będę gotować.

Skomentuj