Ciasto dyniowo-ciasteczkowe bez pieczenia

  • 20 min
  • 9 składników

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • ciasteczka lub herbatniki wegańskie ok. 16 sztuk
  • kakao (u mnie czarne) 5 łyżek + do posypania ciasta
  • olej kokosowy 5 łyżek
  • puree z dyni (gotowanej lub pieczonej) 2 szklanki (po 250 ml)
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • agar 2 łyżeczki
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
  • wanilia do smaku (u mnie 1 opakowanie cukru z wanilią)
  • cynamon 1 łyżeczka

Jesienne, wegańskie ciasto na chrupiącym, kakaowo-ciasteczkowym spodzie z delikatną, korzenną masą dyniowo-budyniową.

ciasto dyniowe

Ciasto dyniowo-ciasteczkowe bez pieczenia

Wykonanie:

  1. W malakserze umieszczam herbatniki i miksuję drobno.
  2. Dodaję kakao i olej kokosowy. Miksuję, aż powstanie plastyczna masa.
  3. 1/3 ciasteczkowej kruszonki odkładam do dekoracji ciasta.
  4. Masą wykładam tortownicę. Ja użyłam szczelnej, nieprzywieralnej tortownicy Birkmann, mojej pierwszej tortownicy, z której nie wycieka rzadka masa:). Jeśli Wasza tortownica przecieka, wyłóżcie ją dodatkowo folią spożywczą.
  5. Tortownicę wkładam do lodówki.
  6. W blenderze umieszczam puree z dyni (ja używam tego blendera).
  7. Dodaję wanilię, cynamon, agar, mąkę ziemniaczaną, słodzę i blenduję dokładnie.
  8. Masę przekładam do garnka i gotuję przez 2 minuty, intensywnie mieszając trzepaczką, żeby masa się nie przypaliła.
  9. Masę wykładam na przygotowany spód.
  10. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  11. Przed podaniem posypuję pozostałą kruszonką ciasteczkową.

Smacznego!

ciasto bez pieczenia

Ciasto dyniowo-ciasteczkowe bez pieczenia

wegańskie ciasto

Ciasto dyniowo-ciasteczkowe bez pieczenia

ciasto z dynią

Ciasto dyniowo-ciasteczkowe bez pieczenia

 

4 komentarze

Skomentuj