Ciasto makowe z jabłkami, żurawiną i orzechami

  • 50 min
  • 13 składników

Składniki:

  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
  • mak pół szklanki (125 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • jabłka 2 sztuki
  • żurawina suszona pół szklanki (125 ml)
  • orzechy laskowe pół szklanki (125 ml)
  • orzechy włoskie pół szklanki (125 ml)

Pyszne świąteczne ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej. Pełne smakowitych i zdrowych dodatków, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Ciasto makowe z jabłkami, żurawiną i orzechami

Wykonanie:

  1. Do jednej miski wsypuję suche składniki: mąkę, mak, cukier (lub inny słodzik), cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
  2. Do drugiej miski wlewam mleko sojowe, ocet i olej.
  3. Jabłka obieram i kroję w kosteczkę.
  4. Mokre składniki mieszam z suchymi. Dodaję pokrojone jabłka, żurawinę i orzechy.
  5. Mieszam dokładnie i przekładam do formy wysmarowanej olejem (u mnie tortownica 26 cm).
  6. Piekę około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (do suchego patyczka).
  7. Przed podaniem ciasto możecie posypać cukrem pudrem albo zmielonym w młynku do kawy ksylitolem lub erytrolem.

Smacznego!

Ciasto makowe z jabłkami, żurawiną i orzechami

Ciasto makowe z jabłkami, żurawiną i orzechami

Ciasto makowe z jabłkami, żurawiną i orzechami

 

3 komentarze

  1. Wygląda apetycznie. Wszyscy chyba myślimy już o tym co będzie na stole e święta. A makowiec musi być obowiązkowo. 🙂

  2. Czy jesli chcialabym użyć zwykłej, niepelnoziarnistej, mąki, to czy powinnam zmiejszyc ilosc prosku do pieczenia i sody?
    Pozdrawiam

Skomentuj