Składniki:
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (po 250 ml)
- mak pół szklanki (125 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
- cynamon 1 łyżeczka
- jabłka 2 sztuki
- żurawina suszona pół szklanki (125 ml)
- orzechy laskowe pół szklanki (125 ml)
- orzechy włoskie pół szklanki (125 ml)
Pyszne świąteczne ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej. Pełne smakowitych i zdrowych dodatków, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Wykonanie:
- Do jednej miski wsypuję suche składniki: mąkę, mak, cukier (lub inny słodzik), cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
- Do drugiej miski wlewam mleko sojowe, ocet i olej.
- Jabłka obieram i kroję w kosteczkę.
- Mokre składniki mieszam z suchymi. Dodaję pokrojone jabłka, żurawinę i orzechy.
- Mieszam dokładnie i przekładam do formy wysmarowanej olejem (u mnie tortownica 26 cm).
- Piekę około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (do suchego patyczka).
- Przed podaniem ciasto możecie posypać cukrem pudrem albo zmielonym w młynku do kawy ksylitolem lub erytrolem.
Smacznego!
Wygląda apetycznie. Wszyscy chyba myślimy już o tym co będzie na stole e święta. A makowiec musi być obowiązkowo. 🙂
Czy jesli chcialabym użyć zwykłej, niepelnoziarnistej, mąki, to czy powinnam zmiejszyc ilosc prosku do pieczenia i sody?
Pozdrawiam
ja zostawiłabym tyle samo
Czy mak trzeba zemleć?
nie:)
Zrobiłam dzisiaj i już go prawie nie ma. Pycha 🙂 jest w formie keksa bo tortownica… Musiałam ją zostawić na jakiejś imprezie 🤔
Przepis super, tylko mąż nie lubi maku🙁czy moge go pominąć albo jakiś zamiennik zastosować?
można pominąć;)
Czy ciasto na długo zachowuje świeżość? 🙂 Zdecydowanie zrobię na święta, ale muszę je upiec 22 grudnia, żeby wziąć ze sobą do rodziny 🙂
powinno dać rade:)
Bardziej bakaliowe niż makowe, ale bardzo wilgotne i przepyszne!
Cieszę się:)
Czy cukier można zamienić na miód albo syrop klonowy?
tak:)
Zastanawiam się czy udałoby się upiec to ciasto na mące owsianej, jak sądzisz?
Powinno się udać:)
Czy zamiast mleka sojowego można użyć mleka owsianego lub orkiszowego?
tak:)