Składniki:
- daktyle suszone 1 szklanka (250 ml)
- orzeszki ziemne solone 1,5 szklanki
- kasza jaglana 1/2 szklanki (125 ml)
- mleko roślinne (naturalne lub waniliowe) 1,5 szklanki (375 ml)
- dowolny syrop (daktylowy, klonowy, z agawy, melasa z karobu) kilka łyżek
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
Ciasto-baton. Słodkie, choć bez dodatku cukru. Na szczęście za tą dawką energii idzie dawka wartości odżywczych:) Na imprezę urodzinową nie tylko dla dzieci albo jako energetyczna przekąska po treningu.
Wykonanie:
- Daktyle podgrzewam na parze przez kilka minut (żeby zmiękły).
- Blenduję razem z 1 szklanką orzeszków i powstałą masą wykładam formę (u mnie 22 x 22 cm), przyciskając palcami.
- Kaszę bardzo dokładnie przepłukuję wodą i gotuję w mleku do miękkości (ok 20 minut), aż kasza wchłonie płyn. Jeżeli lubisz bardzo słodkie desery, kaszę możesz dosłodzić (np. syropem daktylowym, przepis tutaj).
- Blenduję kaszę dokładnie i powstałą masę wykładam na pierwszą warstwę.
- Posypuję pozostałymi orzeszkami, lekko je dociskam i polewam syropem.
- Czekoladę roztapiam w kilku łyżeczkach wody lub mleka roślinnego. Roztopioną czekoladą polewam ciasto i wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
Smacznego!
…bardzo apetyczne.
genialne! tylko, czy można syrop z agawy/daktylowy zamienić czymś innym? nie mam takich rzeczy, a cenowo też są wypasione :p
Kalina, można polać np. sztucznym miodem albo syropem klonowym. Możesz też kilka daktyli zalać wodą i jak zmiękną, razem z tą wodą zmiksować, będzie syrop daktylowy:) A może spróbować cukrem trzcinowym roztopionym w niewielkiej ilości wody?
O mamuniu!
Mniam, będę testować 🙂
Nigdy sztucznym miodem! Przecież to sam cukier, tylko ze z syropem glukozowym i
przez to jest gęsty jak miod. Sztuczny miod to poprstu cukier w innej postaci, cena takiego sztucznego to około 3 złote, a naturalnego około 15, ja uwielbiam wielokwiatowy, mniam i samo zdrowie
jak podgrzewać daktyle na parze? Jak to się robi? Przepraszam, ale jestem tu nowa i od niedawna zainteresowałam się gotowaniem i przyrządzaniem takich przysmaków 🙂
Ja wrzucam do parowaru na kilka minut. Można też zalać wrzątkiem, ale trzeba wtedy dobrze odcisnąć wodę, żeby spód się nie rozjechał. A jak masz dobry blender, to zmieli daktyle bez parowania.
To ciasto ro ok 3000 Kcal!!!!!
Koszmar. A z tak zwanych „wartości odżywczych” mamy przede wszystkim cukier : 334,1 g !!!!!, 134,8 g tłuszczu i zaledwie 72 g białka. No gratuluję dobrego samopoczucia. Bo rozumiem, że można jeść cukier nawet łyżeczką prosto z cukierniczki ale dorabianie do tego ideologii jest bez sensu.
Hm… kasza jaglana, daktyle, orzeszki ziemne, gorzka czekolada… to chyba jednak zdrowszy skład niż batona Snickers;)
Zdrowsze niż batonik nie znaczy jeszcze zdrowe.
Ja tam dietetyczką nie jestem, ale w moich kategoriach zdrowego odżywiania składniki są zdrowe, aczkolwiek nie należę do żywieniowych hardkorowców;)
Hej, a kasza jaglana jak rozumiem ma byc juz ugotowana?
nie, pół szklanki surowej
przecież gorzka czekolada też zawiera cukier…
wystarczy sitko nad parą z gotującej się wody w garnku
o właśnie, super patent:)
Ta biała masa w cieście na zdjęciu to zblendowana kasza? Wygląda niewiarygodnie biało – jak serek.
Przepis brwmi super – z przyjemnością wypróbuję 🙂
Tak na foto wyszło, jestem totalną amatorką pstrykaczką:)
bez cukru to troszkę na wyrost… w gorzkiej czekoladzie jest go całkiem sporo 😉
no tak, ale bez dodatkowego:)
Jednak jak się go nie sypnie wprost, to sumienie spokojniejsze;)
Snikers jest pyszny . Ja dałam orzeszki ziemne nie solone tylko dosypałam do nich szczyptę soli. Przepis godny polecenia szybko się robi .
Bardzo się cieszę, że smakuje:) My chwilowo jesteśmy na odwyku od snikersowych deserów, bo za szybko znikają;)
Czym mozna zastapic kasze ?
A inną kaszą? Manną lub kukurydzianą?
Ciasto w lodówce 🙂 Zmniejszyłam ilość orzeszków ziemnych bo to bomba kaloryczna – dałam ich 80g do daktyli i 20g na kaszę 🙂 Kaszę słodziłam tylko 1 cukrem wanilinowym i blendowałam z łyżką oleju kokosowego ok 20g. Jeśli chodzi o kaloryczność wyszło mi 222kcal w 100g 🙂 Pzdr! I dzięki za inspirację!
Ale odchudzony Snickers:) Daj znać, jak smakował;)
Czyli ile kalorii bedzie, mniej wiecej, w jednym kawalku jak na zdjeciu, ile bialka a ile węgli? Pozdrawiam, wyglada pysznie 🙂
Czyli ile kalorii bedzie, mniej wiecej, w jednym kawalku jak na zdjeciu, ile bialka a ile węgli? Pozdrawiam, wyglada pysznie 🙂
A kto umie to policzyć?:)
Jest pyszne ale mi się rozwala te Ciasto. Nie dam rady jego pokroić jak na zdjęciu. Przecież orzechy i Daktyle są sypkie po zblederowaniu z orzechami i to się rozwala. A na zdjęciu widać też że na kasze jaglana jest położona jakas masa brązowa (co to?) a później czekolada.
Hej ta brązowa masa to syrop daktylowy (na tym zdjęciu miałam chyba akurat gotowy, ale zazwyczaj po prostu blenduję namoczone daktyle z wodą)A czym blendujesz orzechy i daktyle? mi zawsze po zblendowaniu wychodzi taka masa jak plastelina, która po schłodzeniu idealnie się kroi…
Jesli ktos chce sie odchudzać to lepiej niech nie szuka żadnych przepisów na desery! Wazna jest w tym przepisie jakość składników i nie widzę tu nic nie zdrowego. Takze komentarz p. Ewy jest zupełnie bezsensu. Mój deser czeka w lodowce 🙂
ja zamiast kupnej gorzkiej czekolady robie swoja wlasna, bez cukru: w kapieli wodnej roztapiam lyzke oleju kokosowego dodaje do niego lyzeczke ksylitolu, lyzke kakao naturalnego i lyzeczke mleka roślinnego, mieszam i gotowe, można polewac!
brzmi super, wypróbuję!
Polewę z czekolady można zastąpić roztopionym olejem kokosowym z kakao .. w lodówce się utwardzi.
Ja wolę zjeść i iść pobiegać ,niż nie biegać ale też i nie jeść!!!!! Więc nie będę liczyła kalorii i dla mnie jak i dla autorki jest zdrowo i tyle.Wszystko co zrobimy same w domy zawsze wygra ze sklepowym towarem.Serdecznie pozdrawiam i jutro zagości u nas snikers.Pa
super!:) daj znać, czy smakował:)
Ciasto wytrzyma mi bez lodówki? Potrzebuje na festyn do siostry. 😀
Jak zrobisz na świeżo to tak, tylko nie będzie takie zbite bez schłodzenia.
Rewelacja. Robie podwojna porcje. Nie dosc ze deser to i odzywczy🙂.
🙂
Deser przepyszny, bardzo dobry, ale niestety nie ma zwartej konsystencji. Jest bardzo ” rozlazły ” mimo już kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce.
Hej, a która warstwa jest rozlazła? Jak nie masz mocnego blendera albo malaksera i spód nie jest odpowiednio ścisły, to można dodać czubatą łyżkę oleju kokosowego. A jeśli chodzi o masę jaglaną, to kasza musi wchłonąć płyn i być dobrze ugotowana (już to dopisałam w przepisie) no i dobrze zblendowana… Można też zmniejszyć ilość płynu, ciasto będzie wtedy bardziej zwarte (mniej delikatne), ale będzie łatwiej się kroić.
U mnie super . Właśnie zrobiłam. Deser pyszny, zwarty i łatwo się kroi … co do zdrowości .. nie zgadzam się z komentarzem Pani Ewy powyżej. Chyba tyle 🙂 , dzięki !
Cieszę się:))