Ciasto z kulkami śniadaniowymi (bez pieczenia)

  • 15 min
  • 6 składników

Składniki na formę 22 x 22 cm:

  • herbatniki wegańskie do wyłożenia formy + do przykrycia masy
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • kulki śniadaniowe (u mnie kakaowe Otolandia) 2 szklanki (po 250 ml) + do posypania
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki (po 250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol ok. 2 łyżki

Wegańskie ciacho o lekkiej, puszystej konsystencji z delikatnym kremem i chrupiącymi kulkami na górze. Nie tylko dla dzieci;)

kulki śniadaniowe bez cukru

Ciasto z kulkami śniadaniowymi (bez pieczenia)

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Budyń przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (gotuję go na mleku roślinnym i słodzę do smaku erytrolem).
  3. Budyń pozostawiam do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
  4. Gęsta część mleka kokosowego ubijam mikserem, tak jak w tym przepisie.
  5. Stopniowo, po jednej łyżce dodaję budyń, miksując.
  6. Do kremu wsypuję 2 szklanki kulek śniadaniowych (u mnie kulki Otolandia bez dodatku cukru) i mieszam.
  7. Formę (u mnie 22 x 22 cm) wykładam herbatnikami.
  8. Na herbatniki nakładam ok 2/3 masy i przykrywam herbatnikami.
  9. Nakładam pozostałą masę.
  10. Wstawiam na noc do lodówki.
  11. Przed podaniem posypuję kulkami i lekko dociskam dłońmi.
  12. Kroję delikatnie ostrym nożem.

Smacznego!

wegańskie kulki śniadaniowe

Ciasto z kulkami śniadaniowymi (bez pieczenia)

płatki śniadaniowe bez cukru

Ciasto z kulkami śniadaniowymi (bez pieczenia)

ciasto Nesquik

Ciasto z kulkami śniadaniowymi (bez pieczenia)