Składniki:
- marchewka 1 kilogram
- cieciorka sucha 1 szklanka (250 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- sok z jednej limonki lub cytryny
- kurkuma ok. 2 łyżeczki
- imbir suszony 1 łyżeczka
- ostra papryka do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- czosnek 2 ząbki
- cukier trzcinowy/syrop klonowy 1 łyżka
- sól do smaku
- olej do podsmażenia
- ryż (u mnie brązowy) do podania
- szczypiorek lub kolendra do posypania
Proste i pyszne curry w pięknym, złotym kolorze;)
Wykonanie:
- Cieciorkę zalewam wodą na noc, zmieniam wodę i gotuję do miękkości (możecie też użyć tej z puszki).
- Marchewkę kroję w słupki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju.
- Następnie podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem, żeby marchewką zmiękła (powinnabyć a’dente, nie rozgotowana).
- Do marchewki dodaję ugotowaną cieciorkę, mleko kokosowe, rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy, cukier i sok z limonki.
- Gotuję przez chwilę, mieszając.
- Podaję z ryżem i szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.
Smacznego!
Wyglada mniami:) a jak dużo ugotowanej ciecierzycy z puszki się daje?
całą puszkę 400 g:)
Czy można użyć małych, mrożonych marchewek? Jeśli tak, to czy trzeba wyciągnąć je z zamrażarki dzień wcześniej czy można postępować zgodnie z przepisem? 🙂
Czy można użyć mrożonych, małych marcheweczek? Jeśli tak, to czy mam po prostu pominąć 2 i 3 krok i od razu połączyć marchewkę z cieciorką i mlekiem? 🙂
można:) dokładnie tak:)