Curry z kapustą

  • 45 min
  • 16 składników

Składniki na duży garnek:

  • kapusta biała 1 mała główka
  • brokuł 1 mała sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • marchewka 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • pasta curry 1 łyżka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • liście kafiru (ew. laurowe) 3 sztuki
  • sól do smaku
  • olej do podsmażenia
  • ew. ryż/makaron sojowy lub ryżowy do podania

Aromatyczne warzywne curry z kapusty. Z mlekiem kokosowym i rozgrzewającymi przyprawami.

Curry z kapustą

Wykonanie:

  1. W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję poszatkowaną kapustę, pastę curry, przyprawy i podlewam szklanką wody.
  3. Resztę warzyw obieram i kroję, brokuła dzielę na różyczki i dodaję do garnka.
  4. Dodaję mleko kokosowe i duszę całość pod przykryciem około 30 minut.
  5. Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj przeczytaj dlaczego).
  6. Gdy warzywa będą miękkie, dodaję sok z cytryny i czosnek. Mieszam
  7. Curry podaję z ryżem lub makaronem ryżowym albo sojowym.

Smacznego!

Curry z kapustą

Curry z kapustą

Curry z kapustą