Curry z pieczonej dyni z jarmużem

  • 45 min
  • 11 składników

Składniki:

  • dynia (u mnie hokkaido) 1 sztuka
  • jarmuż 1 pęczek (lub opakowanie)
  • cebula 2 sztuki
  • cieciorka 1 puszka lub szklanka ugotowanej
  • olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
  • curry w proszku 1 łyżka
  • garam masala 1 łyżka
  • sól, chilli do smaku
  • woda ok. 1 filiżanka (200 ml)

Tym razem dynia po indyjsku:) Curry z dyni z dodatkiem jarmużu i cieciorki.

dsc_6698_2

Curry z pieczonej dyni z jarmużem

Wykonanie:

  1. Dynię przekrajam na pół i wydrążam pestki.
  2. Połówki dyni zapiekam miąższem do góry w temp. 200 stopni przez około pół godziny (aż miąższ będzie miękki).
  3. W międzyczasie w garnku podsmażam cebulę.
  4. Dodaję pokrojone lub porwane w dłoniach liście jarmuży i podsmażam przez chwilę, mieszając.
  5. Dodaję cieciorkę i przyprawy oraz wydrążony miąższ z upieczonej dyni.
  6. Podlewam wodą, dodaję czosnek, koncentrat pomidorowy i duszę jeszcze przez chwilę.
  7. Podaję z ryżem.

Smacznego!

dsc_6684_2

Curry z pieczonej dyni z jarmużem

dsc_6708_2

Curry z pieczonej dyni z jarmużem

dsc_6699_2

Curry z pieczonej dyni z jarmużem