Czekochmurka z chia

  • 5 min
  • 4 składniki

Składniki na 2 porcje:

  • mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
  • gorzka czekolada 2/3 tabliczki (100 gramowej)
  • agar 1 łyżeczka
  • nasiona chia 2 łyżki

Lekki, czekoladowy deser o konsystencji ptasiego mleczka, z dodatkiem nasion chia. Prosty i błyskawiczny w przygotowaniu.

Czekochmurka z chia

Wykonanie:

  1. Do garnuszka wlewam mleka roślinne. Dodaję agar i dokładnie mieszam trzepaczką.
  2. Dodaję połamaną na kostki czekoladę i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gotuję 2-3 minuty, mieszając.
  3. Dodaję nasiona chia, mieszam dokładnie i przelewam do naczynek.
  4. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby agar stężał.
  5. Deser możecie podać z kokosową bitą śmietaną (przepis tutaj) lub z owocami.

Smacznego!

Czekochmurka z chia

Czekochmurka z chia

4 komentarze

  1. Wygląda super- muszę zapisać, bo widzę, że proporcja agaru idealna 🙂 A przyznam, że mam z nim jeszcze trochę problemu, nie zawsze potrafię wyczuć użycie 😀

Skomentuj