Czekoladowo-bananowy budyń jaglany

  • 35 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 5 filiżanek (po 200 ml)
  • daktyle suszone 1 filiżanka (200 ml)
  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • kakao 5 łyżek
  • jeżyny (maliny) 1 filiżanka
  • chia 1 łyżka

Lekki jaglany budyń czekoladowy. Bez dodatku cukru, słodzony bananami i daktylami. Z dodatkiem musu z jeżyn i nasion chia. Oczywiście bez glutenu;)

DSC_4919_2

Czekoladowo-bananowy budyń jaglany

Wykonanie:

  1. Kaszę dokładnie przepłukuję wodą, zalewam 5 filiżankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka (ok 20 min).
  2. Jeżyny rozgniatam widelcem i mieszam razem z nasionami chia.
  3. Pięć minut przed końcem gotowania do kaszy dodaję daktyle, pokrojone banany, kakao, mieszam i gotuję jeszcze około pięć minut.
  4. Blenduję na gładki budyń i nakładam go do naczyń. Na górę nakładam mus jeżynowy.
  5. Po przestygnięciu schładzam w lodówce.

Smacznego!

DSC_4923_2

Czekoladowo-bananowy budyń jaglany

DSC_4911_2

Czekoladowo-bananowy budyń jaglany

DSC_4910_2

Czekoladowo-bananowy budyń jaglany

Brak komentarzy

Skomentuj