Czekoladowo-korzenny deser z 3 składników

  • 30 min
  • 5 składników

Składniki:

  • ryż biały (surowy) 1 szklanka (250 ml)
  • gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
  • przyprawa piernikowa (u mnie domowa) do smaku (u mnie 2 łyżki)
  • ew. kakao do posypania
  • ew. owoce (u mnie mrożone) do podania

Deser w formie ciasta na bazie ryżu. Łatwy, szybki, niedrogi, wegański i bezglutenowy świąteczny deser. Wystarczą 3 składniki.

Wykonanie:

  1. Ryż przepłukuję i zalewam 4 szklankami wody (możecie też użyć mleka roślinnego).
  2.  Gotuję, aż ryż będzie miękki i wchłonie płyn (około 20 minut).
  3. Dodaję połamane na kostki czekolady, przyprawę piernikową (ja używam domowej, przepis tutaj) i blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera). Jeśli chcecie masę możecie dosłodzić.
  4.  Masę wlewam do tortownicy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa zgęstniała.
  6. Przed podaniem możecie deser posypać kakao i ozdobić owocami.

Smacznego!

2 komentarze

Skomentuj