Składniki:
- ryż biały (surowy) 1 szklanka (250 ml)
- gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
- przyprawa piernikowa (u mnie domowa) do smaku (u mnie 2 łyżki)
- ew. kakao do posypania
- ew. owoce (u mnie mrożone) do podania
Deser w formie ciasta na bazie ryżu. Łatwy, szybki, niedrogi, wegański i bezglutenowy świąteczny deser. Wystarczą 3 składniki.
- Ryż przepłukuję i zalewam 4 szklankami wody (możecie też użyć mleka roślinnego).
- Gotuję, aż ryż będzie miękki i wchłonie płyn (około 20 minut).
- Dodaję połamane na kostki czekolady, przyprawę piernikową (ja używam domowej, przepis tutaj) i blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera). Jeśli chcecie masę możecie dosłodzić.
- Masę wlewam do tortownicy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa zgęstniała.
- Przed podaniem możecie deser posypać kakao i ozdobić owocami.
Hej! 🙂
Mogę wiedzieć jaki rozmiar blaszki użyłaś?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
20 cm:)
Na zdj widać 3 warstwy a w opisie nic o tym nie ma. 😊
te kreski to ślady moich zębów:)