Czekoladowo-szpinakowy tort z różowym kremem

  • 90 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • mąka pszenna (lub orkiszowa) 3 szklanki
  • mleko roślinne 3 szklanki
  • ocet (u mnie jabłkowy) 2 łyżki
  • olej 12 łyżek
  • cukier/ksylitol 2 szklanki
  • soda 2 łyżeczki
  • szpinak świeży 2 duże garście
  • kakao 5 łyżek
  • sok pomarańczowy lub jabłkowy do nasączenia (ok. 1 filiżanka 200 ml)
  • wegańskie masło/margaryna lub olej kokosowy 250 g
  • ryż biały 1 szklanka
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • sok z buraka ok. 7 łyżek

Dwa biszkopty, jeden z kakao, a drugi ze szpinakiem, przełożone różowym kremem z ryżu, czyli trójkolorowy tort wegański na drugie urodziny;)

14075023_10206772054683426_1264800119_o_2

Czekoladowo-szpinakowy tort z różowym kremem

Wykonanie:

  1. Przygotowuję różowy krem z ryżu (przepis tutaj).
  2. Przygotowuję zielony biszkopt (przepis tutaj).
  3. Przygotowuję czekoladowy biszkopt (tak jak w tym przepisie).
  4. Jeżeli biszkopty mocno wyrosną, możecie je przekroić i zrobić podwójną ilość warstw.
  5. Bezpośrednio przed podaniem biszkopty nasączam sokiem i przekładam kremem.
  6. Tort możecie ozdobić owocami albo łakociami.

Smacznego!

DSC_5650_2

Czekoladowo-szpinakowy tort z różowym kremem

DSC_5585_2

Czekoladowo-szpinakowy tort z różowym kremem

DSC_5654_2

Czekoladowo-szpinakowy tort z różowym kremem

1 Komentarz

Skomentuj