Czekoladowo-waniliowa polenta z kaszy jaglanej

  • 30 min
  • 7 składników

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne 3,5 szklanki (po 250 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • ksylitol/erytrol/cukier do smaku (u mnie 5 łyżek)
  • gorzka czekolada (u mnie 70% kakao) 1 tabliczka (100 g)
  • owoce sezonowe do ozdoby
  • kakao 2 łyżki

Dwukolorowa jaglana polenta na słodko. Możecie przygotować ją w słoiczkach i zabrać do pracy, szkoły albo na piknik.

DSC_2635_2

Czekoladowo-waniliowa polenta z kaszy jaglanej

Wykonanie:

  1. Kaszę dokładnie przepłukuję wodą i gotuje do miękkości w 3,5 szklanki mleka roślinnego (najlepiej kaszę lekko rozgotować, około 15-20 minut).
  2. Dodaję ksylitol, erytrol lub cukier i mieszam.
  3. Kaszę dzielę na pół. Do jednej części dodaję cukier z wanilią, a do drugiej połamaną na kostki czekoladę i kakao.
  4. Blenduję jasną część i wykładam do formy (u mnie 22 x 22 cm). Blenduję czekoladową część i wykładam na warstwę waniliową.
  5. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby polenta zgęstniała.
  6. Podważam, odwracam formę i wyjmuję polentę.
  7. Kroję w kwadraty i ozdabiam (owocami i surowym dżemem truskawkowym z chia – przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_2663_2

Czekoladowo-waniliowa polenta z kaszy jaglanej

DSC_2653_2

Czekoladowo-waniliowa polenta z kaszy jaglanej

DSC_2667_2

Czekoladowo-waniliowa polenta z kaszy jaglanej

6 komentarzy

  1. Wspaniały przepis! Czekoladowy jagielnik wychodzi cudownie, ten przepis będzie miłą odmianą:) mam tylko pytanie czy można użyć mleka sojowego waniliowego a do tego opakowanie cukru wanilinowego? 🙂 pozdrawiam

Skomentuj