Czekoladowy budyniowiec z jeżynami

  • 20 min
  • 10 składników

Składniki:

  • suszone śliwki niesiarkowane 1 szklanka (250 ml)
  • orzeszki ziemne niesolone 1/2 szklanki
  • orzeszki nerkowca 1/2 szklanki
  • tofu jedwabiste (ew. zwykłe naturalne) 1 kostka ok. 200 g
  • budyń czekoladowy 1 opakowanie
  • gorzka czekolada 1 sztuka (100 g)
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • mleko sojowe (naturalne lub czekoladowe) 1,5 szklanki
  • kakao 1 łyżka
  • jeżyny ok. 1 szklanka (250 ml)

Aksamitny czekoladowy krem to połączenie tofu, gorzkiej czekolady, budyniu i oleju kokosowego. Spód jest zrobiony z suszonych śliwek, nerkowców i orzeszków ziemnych. Na górze jeżyny, ale myślę, że z czekoladowym musem dobrze komponowałyby się też wiśnie albo może gruszki? Zachęcam do kombinacji:)

DSC_92911

Czekoladowy budyniowiec z jeżynami

Wykonanie:

  1. Śliwki gotuję na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
  2. W blenderze rozdrabniam orzechy, dodaję śliwki i blenduję, aż powstanie plastyczna masa.
  3. Masą wykładam tortownicę (u mnie 17 cm) i wkładam do lodówki.
  4. Blenduję tofu.
  5. Podgrzewam mleko sojowe do budyniu (połowę porcji mleka podanej na opakowaniu) razem z połamaną na kostki czekoladą, mieszam do rozpuszczenia.
  6. Przygotowuję cały budyń na połowie porcji mleka.
  7. Do tofu dodaję budyń i olej kokosowy, blenduję wszystko razem.
  8. Wykładam do tortownicy.
  9. Schładzam w lodówce do całkowitego wystygnięcia.
  10. Przed podaniem posypuję kakao i ozdabiam owocami.

Smacznego!

DSC_93051

Czekoladowy budyniowiec z jeżynami

DSC_93191

Czekoladowy budyniowiec z jeżynami

DSC_93251

Czekoladowy budyniowiec z jeżynami

 

4 komentarze

  1. Klikam, klikam i nic. A przy obecnym stanie nauki i techniki potrawa powinna się teleportować na mój talerz przede mną. Popróbuję jeszcze i trochę poklikam .

Skomentuj

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved