Czekoladowy chia pudding

  • 13 min
  • 5 składników

Składniki:

  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • gorzka czekolada (u mnie 70 % kakao) 2/3 tabliczki
  • nasiona chia 2 łyżki
  • owoce sezonowe do ozdoby
  • ew. mus/dżem/syrop owocowy do polania

Kremowy, gęsty, czekoladowy pudding chia. W bonusie dużo magnezu i omega-3;)

dsc_6805_2

Czekoladowy chia pudding

Wykonanie:

  1. Do garnuszka wlewam mleko kokosowe.
  2. Dodaję nasiona chia, mieszam dokładnie i odstawiam na 15 minut.
  3. Dodaję połamaną na kostki czekoladę i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  4. Przelewam do szklanek lub słoiczków.
  5. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa zgęstniała.
  6. Podaję z owocami sezonowymi.
  7. Deser możecie polać syropem lub surowym dżemem malinowym (przepis tutaj) albo truskawkowym (przepis tutaj).

Smacznego!

dsc_6832_2

Czekoladowy chia pudding

dsc_6790_2

Czekoladowy chia pudding

dsc_6783_2

Czekoladowy chia pudding

dsc_6822_2

Czekoladowy chia pudding