Czekoladowy placek ze śliwkami

  • 60 min
  • 9 składników

Składniki:

  • mąka kukurydziana 2 szklanki
  • kakao 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • ksylitol 3/4 szklanki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • mleko sojowe 1 szklanka
  • ocet jabłkowy lub winny 1 łyżka
  • olej rzepakowy 1/3 szklanki
  • śliwki mała miseczka (u mnie 10 sztuk)

Bezglutenowy czekoladowy placek ze śliwkami. Mocno kakaowy, słodzony ksylitolem, na bazie mąki kukurydzianej. Czas przygotowania: 15 minut:)

DSC_13251

Czekoladowy placek ze śliwkami

Wykonanie:

  1. Ustawiam piekarnik na 180 stopni.
  2. Do szklanki mleka dodaję ocet jabłkowy lub winny.
  3. W misce miksuję ksylitol z olejem. Dodaję mleko sojowe z octem, miksuję jeszcze chwilę.
  4. Dodaję kakao i proszek do pieczenia, miksuję.
  5. Dodaję powoli mąkę kukurydzianą, miksuje wszystko razem.
  6. Wylewam ciasto na małą formę do pieczenia wyłożona papierem (u mnie 22 x 22 cm).
  7. Na wierzchu układam połówki śliwek.
  8. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach około 45 minut. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (im wyższe ciasto, tym wymaga dłuższego pieczenia. Najlepiej po 30 minutach sprawdzić patyczkiem, czy przypadkiem nie jest już gotowe).

Smacznego!

DSC_13391

Czekoladowy placek ze śliwkami

DSC_13431

Czekoladowy placek ze śliwkami

DSC_13501

Czekoladowy placek ze śliwkami

19 komentarzy

  1. Wyszło smaczne, trochę sypkie ale dla mnie ok. Dodałam pół banana i mniej cukru niż ksylitolu w przepisie. Po pół godzinie było gotowe. Nie wykluczone, że powtórzę, bo mam dużo mąki kukurydzianej, a to ciasto robi się mega szybko 😉

Skomentuj

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved