Czerwona kapusta w sosie z suszonych śliwek

  • 30 min
  • 11 składników

Składniki:

  • czerwona kapusta 1 mała główka
  • cebula 1 sztuka
  • olej do podsmażenia
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • suszone śliwki 1 szklanka (250 ml)
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 ml)
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • ocet winny 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Taki tam eksperyment kulinarny. Udany;)

DSC_1485_2

Czerwona kapusta w sosie z suszonych śliwek

Wykonanie:

  1. Śliwki zalewam 1,5 szklanki wrzątku i odstawiam.
  2. W garnku na oleju podsmażam cebulę.
  3. Dodaję drobno pokrojoną czerwoną kapustę i podlewam lekko wodą, żeby się nie przypaliła.
  4. Dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
  5. Śliwki blenduję razem z wodą i dodaję do kapusty.
  6. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję jeszcze kilka minut razem.
  7. Podaję z ziemniakami albo z pieczywem.

Smacznego!

DSC_1463_2

Czerwona kapusta w sosie z suszonych śliwek

DSC_1473_2

Czerwona kapusta w sosie z suszonych śliwek

DSC_1466_2

Czerwona kapusta w sosie z suszonych śliwek