Czteroskładnikowe brownie bez cukru, oleju i mąki

  • 35 min
  • 4 składniki

Składniki:

  • ciecierzyca 1 słoik (540 g)
  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • masło orzechowe 4 czubate łyżki
  • kakao 8 łyżek

Szybkie zdrowe brownie z ciecierzycy. Bez dodatku cukru, oleju czy margaryny. Bez mąki i bez glutenu.

 

Czteroskładnikowe brownie bez cukru, oleju i mąki

Wykonanie:

  1. Daktyle wsypuję do szklanki i zalewam gorącą wodą na 20 minut.
  2. W blenderze (ja używam tego) umieszczam odsączoną cieciorkę (wodę po cieciorce możecie wykorzystać do tego musu), masło orzechowe, kakao i daktyle razem z wodą. Blenduję dokładnie.
  3. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 22 cm) i piekę około 30 minut w 180 stopniach.
  4. Kroję po wystygnięciu.
  5. Brownie możecie polać czekoladą, posmarować dżemem wiśniowym, bitą śmietaną kokosową (przepis tutaj) lub kremem. Ja użyłam kremu nugatowego ze SpożyVczaka.

Smacznego!

Czteroskładnikowe brownie bez cukru, oleju i mąki

Czteroskładnikowe brownie bez cukru, oleju i mąki

Czteroskładnikowe brownie bez cukru, oleju i mąki

10 komentarzy

Skomentuj