Składniki:
- daktyle suszone 1 szklanka
- gorąca woda 1 szklanka
- cebula 2 sztuki
- olej do podsmażenia
- ocet jabłkowy 4-6 łyżek
- kumin mielony 1 łyżeczka
- chilli do smaku
Słodko-kwaśno-ostry sos dla wielbicieli orientalnych smaków. Idealny do kuskusu i pieczonych warzyw, frytek z batata albo marchewki – nada im marokańskiego wymiaru;) Sprawdzi się też do grilla, do kanapek, burgerów, kotletów, pasztetów i do surowej marchewki pokrojonej w słupki.
Wykonanie:
- Daktyle zalewam gorącą wodą na min. 2 godziny lub na noc.
- Blenduję daktyle razem z wodą na mus.
- Na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaję zblendowane daktyle, kumin i chilli. Podsmażam razem przez kilka minut, mieszając.
- Dodaję ocet jabłkowy i podsmażam jeszcze przez chwilę.
- Przekładam do słoiczków i przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy