Daktylowy chutney z kuminem

  • 20 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • daktyle suszone 1 szklanka
  • gorąca woda 1 szklanka
  • cebula 2 sztuki
  • olej do podsmażenia
  • ocet jabłkowy 4-6 łyżek
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • chilli do smaku

Słodko-kwaśno-ostry sos dla wielbicieli orientalnych smaków. Idealny do kuskusu i pieczonych warzyw, frytek z batata albo marchewki – nada im marokańskiego wymiaru;) Sprawdzi się też do grilla, do kanapek, burgerów, kotletów, pasztetów i do surowej marchewki pokrojonej w słupki.

DSC_0226_2

Daktylowy chutney z kuminem

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam gorącą wodą na min. 2 godziny lub na noc.
  2. Blenduję daktyle razem z wodą na mus.
  3. Na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
  4. Dodaję zblendowane daktyle, kumin i chilli. Podsmażam razem przez kilka minut, mieszając.
  5. Dodaję ocet jabłkowy i podsmażam jeszcze przez chwilę.
  6. Przekładam do słoiczków i przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_0244_2

Daktylowy chutney z kuminem

DSC_0242_2

Daktylowy chutney z kuminem

DSC_0239_2

Daktylowy chutney z kuminem

Brak komentarzy

Skomentuj