Deser Speculoos

  • 20 min
  • 7 składników

Składniki:

  • krem Speculoos 1 szklanka
  • ciasteczka korzenne 200 gr
  • pomarańcza 1 sztuka
  • tofu naturalne 2 kostki
  • sok pomarańczowy 2/3 filiżanki
  • ksylitol/cukier 5 łyżek
  • olej kokosowy 2 łyżki

Pokruszone ciasteczka korzenne, na to sernikowo-pomarańczowa masa, a na górze krem Speculoos. Oto świąteczny deser Speculoos! DSC_45681

Wykonanie:

  1. Przygotowuję krem Speculoos według tego przepisu.
  2. Na dnie szklanek/słoików układam pokruszone ciasteczka korzenne (kilka zostawiam do dekoracji).
  3. Tofu kroję na kawałki i umieszczam w blenderze.
  4. Dodaję ksylitol lub cukier, sok pomarańczowy i lekko podgrzany olej kokosowy. Blenduję kilka minut na gładki krem.
  5. Masę nakładam do szklanek na pokruszone ciasteczka.
  6. Na wierzch nakładam krem Speculoos.
  7. Schładzam w lodówce, aż biała masa trochę zgęstnieje.
  8. Przed podaniem ozdabiam pomarańczą i ciasteczkami korzennymi.
  9. Możecie też posypać utartą gorzką czekoladą.

Smacznego!

DSC_45931

DSC_45971

DSC_46071

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved