Banoffee

  • 30 min
  • 6 składników
95%

Składniki:

  • ciasteczka owsiane lub digestive 300 gr
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • daktyle 1,5 szklanki (po 250 ml)
  • masło orzechowe 3 łyżki
  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)

Deser Banoffee w uproszczonej, zweganizowanej i uzdrowionej wersji;) Bez pieczenia, z karmelem z daktyli i masła orzechowego oraz kokosową bitą śmietaną na górze. Do nakładania łyżką;)

DSC_6298_2

Banoffee

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam do lodówki na kilka godzin.
  2. Daktyle zalewam wrzątkiem na minimum 2 godziny.
  3. Ciasteczka rozdrabniam w blenderze lub malakserze.
  4. Olej kokosowy podgrzewam, żeby się rozpuścił i dodaję do ciastek. Blenduję jeszcze przez chwilę.
  5. Pokruszonymi ciastkami wykładam naczynie.
  6. Odlewam wodę z daktyli, dodaję do nich masło orzechowe i blenduję razem na gładki karmel.
  7. Karmel wykładam na spód ciasteczkowy.
  8. Banany kroję w plasterki i układam na karmelu.
  9. Oddzielam gęstą część mleka kokosowego od wody (pod wpływem schłodzenia w lodówce powinny się oddzielić).
  10. Gęstą część mleka ubijam mikserem na gładki krem (tak długo, aż powstaną smugi od ubijania).
  11. Krem nakładam na banany.
  12. Deser wstawiam do lodówki na kilka godzin.
  13. Nakładam łyżką.
  14. Przed podaniem możecie posypać utartą gorzką czekoladą lub polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

DSC_6289_2

Banoffee

DSC_6325_2

Banoffee

DSC_6338_2

Banoffee

23 komentarze

  1. Jakiego mleka kokosowego użyć, żeby po wyjęciu z lodówki było twarde? Próbowałam już różnych firm i nic nie wychodziło. Zawsze po wyjęciu z lodówki zostaje woda z paroma gęstszymi kawałkami, które nie nadają się do ubicia. Pytam o konkretną firmę, bo wiem, że zależy to od ilości tłuszczu i kokosu, jednak u mnie nawet właściwe proporcje nie zdają egzaminu :c

    • Żeby dało się ubić, musi oddzielić się gęsta część.. jeśli tak się nie stało, to znaczy, że mleko było za mało tłuste…

  2. Mleko kokosowe, które nie zgęstniało da się jeszcze uratować. Nie jest to przesadnie dobre rozwiązanie, ale zawsze skuteczne. Do mleka trzeba dodać saszetkę śmietan-fix. Ubija się po nim jak szalone. Już raz mnie to uratowało w chwili desperacji. 😉 Kilka łyżek cukru też powinno dać radę.

    • kiedyś były wegańskie w Biedronce, ale dawno ich nie kupowałam, nie wiem, czy jeszcze są. Ale do banoffee mogą byc dowolne ciastka/herbatniki

  3. Na jakich obrotach ubijać kokos. Czy można dodać sok z cytryny? I ile czasu ubijać? Mnie już 2 razy nie wyszło.

    • ja ubijam mikserem na najwyzszych. cytryny nie dodaję. wystarczy ubijać około minuty. A na pewno schładzasz mleczko w lodówce i ubijasz tylko tą gęstą część?

  4. Zdrowe, proste i przepyszne, od dziś to moja ulubiona wersja Banoffee! Trochę zmodyfikowałam przepis, z braku owych ciastek, w zamian użyłam płatków owsianych, które zblendowałam z orzechami włoskimi, syropem daktylowym, olejem kokosowym i solą morską, pychotka! Polecam :))

  5. To jest najpyszniejsze ciasto jakie jadłam od przejścia na weganizm! I to jakie proste i szybkie. Napewno zrobię znowu 😋

Skomentuj