Rozgrzewający rosół warzywny

  • 70 min
  • 10 składników

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • woda od ogórków kiszonych 1 szklanka (250 ml)
  • glony (u mnie wakame) 2 łyżki pokruszonych
  • świeży imbir 3 duże plasterki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • lubczyk 1 łyżeczka
  • pieprz czarny do smaku
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • liść laurowy 2 sztuki
  • sól lub sos sojowy do smaku

Rosół warzywny z imbirem, glonami wakame i sokiem z kiszonych ogórków. Lekka, rozgrzewająca zupa na post dr Dąbrowskiej i nie tylko.

dietetyczna zupa

Rozgrzewający rosół warzywny

Wykonanie:

  1. Marchewki, seler i por obieram.
  2. Pora kroję na kawałki.
  3. Warzywa umieszczam w garnku.
  4. Dodaję glony, imbir i przyprawy.
  5. Zalewam wodą (około 1,5 litra) i gotuję minimum godzinę.
  6. Wyjmuję warzywa, żeby ostygły.
  7. Do garnka wlewam wodę po domowych ogórkach kiszonych.
  8. Warzywa ucieram na tarce i dodaję do zupy.
  9. Jeśli nie jesteście na diecie warzywno-owocowej, możecie dodać do zupy łyżkę oleju lub oliwy i podać ją z makaronem lub ugotowanymi ziemniakami.
  10. Spróbujcie też Rosołu wegetariańskiego, Rosołu azjatyckiego i Ramenu z makaronem warzywnym.

Smacznego!

rosół wegański

Rozgrzewający rosół warzywny

wegetariański rosół

Rozgrzewający rosół warzywny