Dietetyczny biszkopt

  • 45 min
  • 8 składników

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (375 ml)
  • erytrol/ksylitol (ew. cukier) 1/2 szklanki (125 ml)
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko sojowe naturalne 1 szklanka (250 ml)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • roślinny jogurt naturalny (u mnie sojowy) 1/3 szklanki
  • wanilia w paście, ekstrakcie lub cukrze do smaku

Wegański biszkopt w wersji light, czyli biszkopt bez jajek, bez mleka, bez oleju i bez cukru;) Świetna baza do lekkich dietetycznych ciast z galaretką i owocami lub z kremem na bazie kaszy jaglanej (jak ten), ryżu (jak ten), mleka kokosowego (jak ten) lub awokado i banana (jak ten).

DSC_9989_2

Dietetyczny biszkopt

Wykonanie:

  1. Przygotowuję dwie miski.
  2. Do jednej wlewam mokre składniki: mleko sojowe, ocet i jogurt. Mieszam.
  3. Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wanilię i erytrol lub ksylitol. Mieszam.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
  5. Masę wlewam do formy (u mnie tortownica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej wcześniej go pognieść i rozprostować), na tyle dużej żeby masa miała nie więcej niż 2 cm.
  6. Piekę około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  7. Biszkopt kroję po wystygnięciu.
  8. Jeżeli chcę przygotować większy tort z podwójnej ilości składników lub wyższy w mniejszej tortownicy, piekę blaty w dwóch tortownicach lub na dwa razy. Jeżeli nalejecie zbyt dużo masy do formy, biszkopt może „klapnąć”. Tak to już z biszkoptami bywa…;)

Smacznego!

DSC_0015_2

Dietetyczny biszkopt

DSC_0011_2

Dietetyczny biszkopt

DSC_9987_2

Dietetyczny biszkopt

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved