Dietetyczny kapuśniak

  • 35 min
  • 10 składników

Składniki:

  • włoszczyzna 1 peczek
  • cebula 1 sztuka
  • kapusta biała 1/2 średniej główki
  • kapusta kiszona 500 g
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • majeranek suszony 1 łyżka
  • ew. kminek w ziarenkach lub mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma pół łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

Lekki kapuśniak ze słodkiej i kiszonej kapusty na post warzywno-owocowy dr Dąbrowskiej oraz jako dietetyczny posiłek.

kapuśniak ze słodkiej i kiszonej kapusty

Dietetyczny kapuśniak

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę i cebulę kroję i umieszczam w garnku.
  2. Dodaję poszatkowaną białą kapustę, przyprawy (poza majerankiem) i zalewam wodą (ok. 2 cm. nad poziom warzyw).
  3. Gotuję, aż kapusta będzie miękka (około 20 minut).
  4. Dodaję pokrojoną kapustę kiszoną i gotuję, aż będzie miękka.
  5. Majeranek ucieram w dłoniach i dodaję do zupy.
  6. Jeśli nie jesteście na poście warzywno-owocowym, możecie dodać do zupy łyżkę oliwy z oliwek.

Smacznego!

lekka zupa

Dietetyczny kapuśniak

kapuśniak z kiszonej i słodkiej kapusty

Dietetyczny kapuśniak

zupa kapuściana

Dietetyczny kapuśniak