Domowa czekolada

  • 20 min
  • 4 składniki

Składniki:

  • masło kakaowe 200 g
  • cukier puder/zmielony ksylitol lub erytrol do smaku
  • wanilia (w cukrze, paście lub ekstrakcie) do smaku
  • dodatki (u mnie wiórki kokosowe, matcha, kakao, cynamon, przyprawa piernikowa)

Domowa wegańska biała czekolada w kilku wersjach. Do czekoladek możecie dodać orzechy, suszone owoce, przyprawy korzenne, wiórki kokosowe, co kto lubi;)

DSC_7264_2

Domowa czekolada

Wykonanie:

  1. Masło kakaowe umieszczam w misce.
  2. W garnku podgrzewam wodę. Na garnek z gotującą się wodą kładę miskę z masłem kakaowym. Mieszam od czasu do czasu.
  3. Roztopione masło kakaowe odstawiam, żeby ostygło, ale wciąż było ciepłe (jeśli będzie za gorące, dodane składniki mogą się rozwarstwić).
  4. Ksylitol/erytrol mielę w blenderze (ja używam tego). Możecie też użyć młynka do kawy.
  5. Do ksylitolu/erytrolu lub cukru pudru w blenderze dodaję wanilię i roztopione masło kakaowe. Blenduję.
  6. Przelewam do kilku filiżanek.
  7. Do każdej filiżanki dodaję inne dodatki. Mieszam dokładnie i przekładam do foremek na czekoladki. Możecie też wylać masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Wstawiam do lodówki, żeby czekoladki zastygły.

Smacznego!

DSC_7303_2

Domowa czekolada

DSC_7275_2

Domowa czekolada

 

DSC_7267_2

Domowa czekolada

10 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie. Dzisiaj zamierzam przetestować jak smakuje, o ile uda mi się gdzieś stacjonarnie dostać takie ładne filiżanki :-).

    Swoją drogą, jestem ciekawa jak wygląda bilans kaloryczny takiej czekolady (jak bardzo różni się względem klasycznej czekolady).

    Pozdrawiam i dziękuję za super przepis!

    • Tak jak w składnikach: “dodatki (u mnie wiórki kokosowe, matcha, kakao, cynamon, przyprawa piernikowa)” Możesz też dodać orzechy, suszone owoce, co lubisz:)

Skomentuj