Domowa nutella

  • 20 min
  • 6 składników

Składniki:

  • orzechy laskowe 1 szklanka
  • gorzka czekolada 1 tabliczka
  • kakao 4 łyżki
  • daktyle 100 gr
  • kasza jaglana 100 gr
  • mleko kokosowe 1 puszka 400 ml

Domowa nutella

– delikatny i aksamitny krem z orzechów laskowych, czekolady, kaszy jaglanej i mleka kokosowego. Słodzona daktylami. Idealna do pieczywa, naleśników, gofrów, jako krem do tortu, no i oczywiście do wyjadania ze słoika:)

DSC_99631

Domowa nutella

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym schładzam w lodówce min. 2 godziny.
  2. Daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na min. 2 godziny.
  3. Kaszę jaglaną gotuję aż będzie bardzo miękka (ok. 25 min).
  4. Do gorącej kaszy dodaję pokruszoną na kostki czekoladę, mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
  5. Do blendera o wysokiej mocy wsypuję orzechy i blenduję na proszek.
  6. Do orzechów dodaję gęstą część mleka kokosowego, odsączone daktyle i kakao. Blenduję wszystko razem.
  7. Dodaję kaszę z czekoladą i blenduję, aż masa będzie idealnie gładka, napowietrzona i puszysta.
  8. Wstawiam do lodówki.

Smacznego!

DSC_99721

Domowa nutella

DSC_99821

Domowa nutella

18 komentarzy

    • Hmmm, nie jestem pewna, bo mleko kokosowe gęstnieje po schłodzeniu. Możliwe, że wtedy konsystencja będzie zbyt płynna… Może ktoś ma jakiś pomysł?

  1. Przerobiłam wszystkie możliwe wersje domowej nutelli ( z avocado, z fasoli, z bananami, ze śliwką…) Ta jest idealna! Gratuluję super przepisu!

  2. Świetne przepisy, aż ślinka cieknie, ja mam pytanie z innej beczki, czy ze swojego doświadczenia mogłabyś polecić jakiś dobry blender, o wysokiej mocy, taki aby mógł zblendowanej różnego rodzaju pokarmy, czy to orzechy, czy też inne potrawy, generalnie myślałam o takim ręcznym blenderze, wiem że występują one z różnymi kielichami do szatkowania, rozdrabniania lodu, czy też z nasadkami do ścierania warzyw jak na surówki. Jaką moc powinien mieć taki blender?

    • Ja przechowuje kilka dni w lodówce, nie wiem ile maksymalnie da radę wytrzymać, bo znika dość szybko:)

Skomentuj

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved