Domowe krówki

  • 10 min
  • 2 składniki

Składniki:

  • daktyle (u mnie bio) 200 gramów
  • płatki migdałowe 200 gramów

Przepis na krówki z daktyli i płatków migdałowych. Niczego więcej nie trzeba, tylko dwa składniki i 10 minut przygotowania. Dla wielbicieli krówek, tofi i innych ciągutek, którzy nie lubią wyrzutów sumienia:)

DSC_13551

Domowe krówki

Wykonanie:

  1. Daktyle blenduję w malakserze na plastyczną masę. Używam tych bio, ponieważ są wilgotne i łatwo się blendują. Jeżeli używacie zwykłych suszonych daktyli, pogotujcie je przez kilka minut na parze, żeby zmiękły.
  2. Płatki migdałowe miksuję w młynku do kawy, dodaję do daktyli i blenduję wszystko razem.
  3. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję olejem.
  4. Masę wykładam do formy i ugniatam na płasko.
  5. Schładzam w lodówce albo zamrażalniku (krówki będą twardsze) około 2 godziny.
  6. Wyjmuję i kroję na małe prostokąty.

Smacznego!

DSC_13581

Domowe krówki

DSC_13741

Domowe krówki

DSC_13811

Domowe krówki

8 komentarzy

    • Prawdopodobnie nie… Ja ich jeszcze nie robiłam, ale chyba dodam karobu w proszku dla karmelowego smaku.

  1. Pingback: » Domowe krówki"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii

Skomentuj