Składniki:
- daktyle (u mnie bio) 200 gramów
- płatki migdałowe 200 gramów
Przepis na krówki z daktyli i płatków migdałowych. Niczego więcej nie trzeba, tylko dwa składniki i 10 minut przygotowania. Dla wielbicieli krówek, tofi i innych ciągutek, którzy nie lubią wyrzutów sumienia:)
Wykonanie:
- Daktyle blenduję w malakserze na plastyczną masę. Używam tych bio, ponieważ są wilgotne i łatwo się blendują. Jeżeli używacie zwykłych suszonych daktyli, pogotujcie je przez kilka minut na parze, żeby zmiękły.
- Płatki migdałowe miksuję w młynku do kawy, dodaję do daktyli i blenduję wszystko razem.
- Keksówkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję olejem.
- Masę wykładam do formy i ugniatam na płasko.
- Schładzam w lodówce albo zamrażalniku (krówki będą twardsze) około 2 godziny.
- Wyjmuję i kroję na małe prostokąty.
Smacznego!
Ciekawa jestem, czy faktycznie smakują jak krówki? 🙂
Prawdopodobnie nie… Ja ich jeszcze nie robiłam, ale chyba dodam karobu w proszku dla karmelowego smaku.
Na mój gust wyglądają one pysznie i mam chęć je wypróbować. Sama robię inne ale te wydają się jeszcze ciekawsze. Dziękuję pięknie za przepis.
witam
ile krówek wychodzi z podanych składników
20-25, zależy od wielkości:)
Pingback: » Domowe krówki"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii
Nie smakuje jak krówka ale jest dobre i smaczne sama też robie dziekuje za przepis 😊
🙂
Czy wiórki kokosowe zamiast płatków migdałowych też się sprawdzą?
hmmm, myślę, że efekt będzie zupełnie inny, ale powinno wyjść smacznie:)