Domowe lody BOUNTY

  • 15 min
  • 4 składniki
100%

Składniki na kilka lodów:

  • mleko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
  • wiórki kokosowe 1 szklanka (250 ml)
  • cukier puder/zmielony ksylitol lub erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Domowe, kokosowe lody na patyku w czekoladowej polewie. Do ich przygotowania wystarczą 4 składniki;)

Domowe lody Bounty

Wykonanie:

  1. Puszki z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Gęste części mleka kokosowego przekładam do miski i ubijam mikserem przez chwilę (tak jak tutaj).
  3. Dodaję wiórki kokosowe, słodzę do smaku i mieszam.
  4. Masę nakładam do pojemniczków na lody na patyku i zamrażam, aż lody zamarzną (u mnie ok. 3 godziny).
  5. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
  6. Dodaję kilka łyżek wody lub mleka roślinnego i powoli podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  7. Lody wyjmuję z pojemniczków i przy pomocy łyżki smaruję czekoladą. Czekolada po chwili zastygnie.
  8. Lody najlepiej jeść od razu po oblaniu czekoladą. Można je zamrozić po oblaniu czekoladą, ale wówczas mocna zamarzną, więc trzeba pamiętać, żeby wyjąć je kilka minut przez zjedzeniem;)

Smacznego!

Domowe lody Bounty

Domowe lody Bounty

Domowe lody Bounty

 

13 komentarzy

  1. hejo,
    czym można zastąpić czekoladę, jestem na paleo (niestety) i w sumie wszystko się zgadza, cukier zastąpię daktylami ale nie wiem czy można jakąś inną polewę zrobić.. :)?

  2. Mieszkam we Włoszech i mialam problem znaleźć ale udało się. 60% może być do lodów? Dzięki za odpowiedz :).

  3. Smak ekstra, dziękuję ale polewy wyszło dużo za mało. Użyłam czekolady 70% i była bardzo gęsta. Może kwestia wyboru czekolady? Pięknie proszę o jakąś podpowiedź, co z tym fantem 🙂

    • Długo, myślę, że nawet kilka miesięcy. Tylko trzeba pamiętać, żeby wyjąć kilkanaście minut wcześniej przed jedzeniem, bo będą zamarznięte na kość:)

Skomentuj