Domowe lody Bounty

  • 15 min
  • 4 składniki

Składniki na kilka lodów:

  • mleko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
  • wiórki kokosowe 1 szklanka (250 ml)
  • cukier puder/zmielony ksylitol lub erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Domowe lody kokosowe na patyku w czekoladowej polewie. Do ich przygotowania wystarczą 4 składniki;)

Domowe lody Bounty

Wykonanie:

  1. Puszki z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Gęste części mleka kokosowego przekładam do miski i ubijam mikserem przez chwilę (tak jak tutaj).
  3. Dodaję wiórki kokosowe, słodzę do smaku i mieszam.
  4. Masę nakładam do pojemniczków na lody na patyku i zamrażam, aż lody zamarzną (u mnie ok. 3 godziny).
  5. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
  6. Dodaję kilka łyżek wody lub mleka roślinnego i powoli podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  7. Lody wyjmuję z pojemniczków i przy pomocy łyżki smaruję czekoladą. Czekolada po chwili zastygnie.

Smacznego!

Domowe lody Bounty

Domowe lody Bounty

Domowe lody Bounty

 

3 komentarze

  1. hejo,
    czym można zastąpić czekoladę, jestem na paleo (niestety) i w sumie wszystko się zgadza, cukier zastąpię daktylami ale nie wiem czy można jakąś inną polewę zrobić.. :)?

Skomentuj