Domowe Twixy

  • 10 min
  • 6 składników

Składniki:

  • herbatniki jedno opakowanie ok. 100 g
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • daktyle 1 szklanka
  • masło orzechowe 1 łyżka
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • mleko roślinne 5 łyżek

Domowe batoniki Twix. Na chrupiącym spodzie z herbatników, z karmelem z daktyli, oblane gorzką czekoladą. Szybkie, proste i słodkie:)

DSC_2098_2

Domowe Twixy

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam wrzątkiem na min. 2 godziny.
  2. Herbatniki blenduję, dodaję roztopiony olej kokosowy i mieszam dokładnie.
  3. Masą z herbatników wykładam niewielką podłużną formę (u mnie 25 x 14 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam ją do lodówki, żeby spód stwardniał.
  4. Daktyle odsączam i blenduję razem z masłem orzechowym na karmel.
  5. Karmel z daktyli wykładam na spód z herbatników.
  6. Czekoladę roztapiam w pięciu łyżkach mleka roślinnego lub wody i wykładam na karmel.
  7. Formę wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
  8. „Ciasto” wyjmuję z formy razem z papierem do pieczenia i kroję na paski.

Smacznego!

DSC_2126_2

Domowe Twixy

DSC_2138_2

Domowe Twixy

DSC_2109_2

Domowe Twixy

 

17 komentarzy

  1. No i już wiem co dziś słodkiego zrobię z okazji Dnia Dziecka :)))) wyglądają smakowicie :))) pozdrawiam serdecznie

  2. Zrobiłam i oczywiście już ich nie ma 🙂 są przepyszne, przepis wymyśliłaś genialny:) wielkie dzięki! 🙂 pozdrawiam cieplutko

  3. Bardzo, bardzo smakowały i nie tylko ja się nimi zachwycałam 🙂
    Korzystam z Twojego bloga od niedawna i muszę powiedzieć, że obojętnie co zrobię z Twoich przepisów, to zawsze jest pyszne i się udaje 🙂
    Gratuluję i dzięki wielkie 🙂 no i czekam na coraz to nowsze przepisy 🙂 pozdrawiam cieplutko :)))

  4. Pingback: » Presspol: Domowe Twixy"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii

  5. Dziękuje za inspirację! Zrobiłam mini torcik w tortownicy 20cm, dodałam tylko warstwę z kaszy jaglanej. Wyszło wyśmienite! Nie jestem wegetarianka, ale ostatnio coraz częściej korzystam z Pani przepisów, są fantastyczne! Pozdrawiam serdecznie!

  6. Kupiłem w Tesco z dobrym składem : mąka pszenna, tłuszcz kokosowy. Jak mocno je blendujesz? Na mąkę? Dziękuję 🙂

    • ooo, dobrze wiedzieć. Ja do blendowania herbatników używam malaksera, wiec nie są idealnie na mąkę zblendowane, raczej na takie okruszki:)

Skomentuj