Składniki:
- suszone pomidory 1 słoiczek (270 g)
- mleko sojowe naturalne 1 szklanka (250 ml)
- ew. sok z połówki cytryny
- ew. chilli do smaku
- ew. czosnek 1 ząbek
Przepis na domowy, wegański, bezjajeczny majonez o smaku suszonych pomidorów. Dwa składniki, chwila blendowania i jest. Pyszny na kanapce z wędzonym tofu i pomidorem…;)
Wykonanie:
- Pomidory razem z olejem wlewam do blendera kielichowego lub malaksera z ostrzem S.
- Blenduję dokładnie.
- Powoli wlewam schłodzone mleko sojowe, blendując.
- Możecie też dodać wyciśnięty czosnek, sok z cytryny albo chilli.
Smacznego!
Wygląda świetnie. Jutro robię. Dzięki
Jak długo można go przechowywać?
Myślę, że do tygodnia w lodówce