Duszone bataty, kokosowy ryż i dal z soczewicy

  • 60 min
  • 8 składników

Składniki:

  • soczewica zielona 1 szklanka
  • woda 2,5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • olej 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • rajmah masala 1 łyżka
  • garam masala 1 łyżka

Duszone bataty z ryżem kokosowym to jedno z moich ulubionych aromatycznych i słodkich dań. Przepis znajdziesz tutaj. Tym razem dodatkowo z dalem z soczewicy, który przełamuje smak i dodaje pikanterii.

DSC_89661

Duszone bataty, kokosowy ryż i dal z soczewicy

Wykonanie:

  1. Soczewice zalewam na noc wodą.
  2. Opłukuję i gotuję do miękkości (około 30 minut)
  3. Dodaję koncentrat pomidorowy, olej, przyprawy i wyciśnięty ząbek czosnku i gotuję jeszcze kilka minut.

Smacznego!

DSC_89711

Duszone bataty, kokosowy ryż i dal z soczewicy

 

 

2 komentarze

  1. Wczesniej zrobilam zupe ogorkowa bez ogorkow i corka powiedziala, ze to najlepsza zupa ogorkowa jaka jadla, a przed chwila skonczylam gotowac duszone bataty…… i danie smakuje nie tylko corkom, ale i wnukom. Z pewnoscia bede tu czesciej zagladac i szukac inspiracji. Dziekuje za pomysly na fajne i zdrowe jedzenie. Pozdrawiam.

Skomentuj