Duszone bataty z ryżem kokosowym

  • 50 min
  • 13 składników

Składniki:

  • ryż biały 1 szklanka (250 ml)
  • woda 2,5 szklanki (po 250 ml)
  • wiórki kokosowe (u mnie bez konserwantów) 1/2 szklanki (125 ml)
  • sól szczypta
  • bataty 4 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • olej ok. 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżka
  • tandori masala (lub inna mieszanka) 1 łyżka
  • sos sojowy ok. 3 łyżki

Szybkie danie, idealne gdy macie ochotę na coś aromatycznego, rozgrzewającego, wytrawnego ale na słodko… Zobaczcie też w wersji dla maluchów (tutaj).

DSC_89961

Duszone bataty z ryżem kokosowym

Wykonanie:

  1. Ryż razem z wiórkami kokosowymi i szczyptą soli gotuję do miękkości w 2,5 szkl. wody (ok. 20 minut)
  2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam cebulę.
  3. Dodaję pokrojone w kostkę bataty, podlewam odrobiną wody i sosu sojowego, posypuję przyprawami.
  4. Przykrywam i duszę około 20 minut od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
  5. Pod koniec gotowania dodaję wyciśnięty ząbek czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw).

Smacznego!

DSC_90011

Duszone bataty z ryżem kokosowym

DSC_90081

Duszone bataty z ryżem kokosowym