Duszone warzywa z kolendrą

  • 20 min
  • 10 składników

Składniki:

  • cebula 2 sztuki
  • cukinia 2 sztuki
  • czerwona papryka 2 sztuki
  • marchewka 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • ziarna kolendry pół łyżki
  • kurkuma pół łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

Nasiona kolendry to jedna z moich ulubionych przypraw. Niestety w domu nikt nie podziela mojej miłości do kolendry. Dlatego czasem gotuję takie dania tylko dla siebie;)

kolendra

Duszone warzywa z kolendrą

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę, aż się zarumieni (jeśli jesteście na poście warzywno-owocowym, podsmażcie cebulę na wodzie, tak jak tutaj).
  2. Warzywa kroję i wrzucam do garnka. Podlewam niewielką ilością wody.
  3. Dodaję kurkumę.
  4. Ziarna kolendry rozcieram w moździerzu i dodaje do warzyw.
  5. Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
  6. Warzywa duszę, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane (około 15 minut).
  7. Dodaję czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  8. Jem same lub z makaronem albo ryżem.

Smacznego!

gulasz z warzyw

Duszone warzywa z kolendrą

gulasz warzywny

Duszone warzywa z kolendrą

warzywny gulasz

Duszone warzywa z kolendrą

1 Komentarz

Skomentuj