Fasolakia, czyli fasolka w pomidorach po grecku

  • 45 min
  • 12 składników

Składniki:

  • zielona fasolka szparagowa 0,5 kilograma
  • duża cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • średnie pomidory 3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy ok. 3 łyżki
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • oregano suszone 1 łyżka
  • natka pietruszki pół niewielkiego pęczka
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. wędzona papryka 1 łyżeczka
  • ew. ziemniaki do podania
  • ew. pieczywo do podania

Fasolka po grecku. Pyszna alternatywa dla fasolki z tartą bułką;)

Fasolakia, czyli fasolka w pomidorach po grecku

Wykonanie:

  1. Na dużej patelni na oliwie podsmażam drobno pokrojoną cebulę, aż się zarumieni.
  2. Fasolkę myję i odcinam końcówki. Dodaję fasolkę na patelnię i podsmażam przez chwilę, mieszając.
  3. Podlewam odrobiną wody.
  4. Pomidory kroję na pół i ścieram miąższ na tarce na grubych oczkach na patelnię do fasolki.
  5. Dodaję pokrojoną pietruszkę.
  6. Dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem około pół godziny.
  7. W międzyczasie rozgniatam ząbki czosnku i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
  8. Gdy fasolka będzie miękka, dodaję koncentrat pomidorowy i czosnek. Gotuję jeszcze przez chwilę.
  9. Podaję z ziemniakami lub z pieczywem.

Smacznego!

Fasolakia, czyli fasolka w pomidorach po grecku

Fasolakia, czyli fasolka w pomidorach po grecku

Fasolakia, czyli fasolka w pomidorach po grecku