Fava – grecka pasta z grochu

  • 40 min
  • 6 składników
95%

Składniki:

  • groch połówki 1 szklanka (250 ml)
  • cebula 2 sztuki
  • cytryna 1 sztuka
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • liść laurowy 3 sztuki

Prosta, pyszna, tania i pożywna pasta, taki hummus z grochu. Do kanapek, do maczania świeżych warzyw, do posmarowania pity albo wrapa, a nawet na ciepło w miseczce z pieczywem i warzywami.

Fava – grecka pasta z grochu

Wykonanie:

  1. Groch zalewam na noc wodą.
  2. Odlewam wodę i zalewam groch świeżą (ok. 2 cm nad poziom grochu).
  3. Dodaję liście laurowe i gotuję, aż groch się rozgotuje.
  4. Na patelni na oliwie podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
  5. Wyjmuję liście laurowe i do garnka z grochem dodaję cebulę razem z oliwą, sól, pieprz i sok z cytryny.
  6. Mieszam dokładnie. Jeśli chcecie pastę możecie dodatkowo zblendować.
  7. Podaję na ciepło lub na zimno, jako pastę do pieczywa lub do maczania świeżych warzyw.
  8. Do pasty możecie też dodać ulubione przyprawy (np. curry, zioła, czarnuszka, chilli itp) lub dodatki (suszone pomidory, oliwki itp).

Smacznego!

Fava – grecka pasta z grochu

Fava – grecka pasta z grochu

Fava – grecka pasta z grochu

4 komentarze

  1. Jadłam razem z wnukami. Wszystkim pasta bardzo smakowała. 🙂 Nigdy nie myślałam, ze można połączyć groch z cytryną. Dla mnie super.

  2. Czy z zielonego grochu wyjdzie równie dobry?
    Bo nie mam tego żółtego 😔
    Groch zielony połówki jest ok?

Skomentuj