Feta z mąki z ciecierzycy

  • 8 min
  • 8 składników

Składniki:

  • mąka z cieciorki 1 filiżanka
  • woda 3 filiżanki
  • sól 2 łyżeczki
  • sok z 1/2 cytryny
  • płatki drożdżowe 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • ew, suszone zioła (bazylia, oregano, tymianek itp.) 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek do posmarowania foremek

Ser typu „feta” z mąki z ciecierzycy w kilka minut. Do sałatek i do rozsmarowania na kanapce. Ma delikatną konsystencję i w odróżnieniu od tradycyjnej fety jest bardzo dietetyczny, nie zawiera tłuszczu. W wersji z ziołami lub bez. Wypróbujcie w sałatce greckiej (przepis tutaj).

DSC_6660_2

Feta z mąki z ciecierzycy

Wykonanie:

  1. W garnku zagotowuję 2 filiżanki wody.
  2. W misce mieszam trzepaczką 1 filiżankę zimnej wody z jedną filiżanką mąki z cieciorki razem z solą, płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny i wyciśniętym czosnkiem.
  3. Miksturę powoli wlewam do gotującej się wody i intensywnie mieszam trzepaczką.
  4. Gotuję przez kilka minut mieszając.
  5. Gęsta masę wlewam do posmarowanych oliwą foremek (u mnie prostokątne plastikowe pudełka do przechowywania żywności).
  6. W wersji ziołowej spód jednego pudełka posypuję ziołami: bazylią, oregano, tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.
  7. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki na min. 2 godziny.

Smacznego!

DSC_6640_2

Feta z mąki z ciecierzycy

DSC_6632_2

Feta z mąki z ciecierzycy

DSC_6628_2

Feta z mąki z ciecierzycy

8 komentarzy

    • No wlasnie nie przychodzi mi nic do glowy co nadaje jeszcz serowy posmak. Jeszcze ewentualni bialy pieprz. Moze ktos ma jakis pomysl?

Skomentuj