Galaretki warzywne z agarem

  • 30 min
  • 8 składników

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • agar 2 łyżeczki
  • woda 4 filiżanki (po 200 ml)
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. suszony lubczyk 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy/sok z cytryny do polania

Lekkie wegańskie galaretki warzywne. Sprawdzą się na post dr. Dąbrowskiej, na imprezę i jako lekka przekąska.

Galaretki warzywne z agarem

Wykonanie:

  1. Obraną włoszczyznę wkładam do garnka.
  2. Zalewam 4 filiżankami wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz.
  3. Gotuję, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  4. Wyjmuję warzywa, studzę, kroję w kosteczkę i wkładam do filiżanek. Jeśli nie jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, możecie dodać też zielony groszek.
  5. Do garnka z bulionem wsypuję agar, mieszam dokładnie i gotuję 2-3 minuty.
  6. Wywarem zalewam warzywa w filiżankach.
  7. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki na godzinę.
  8. Wyjmuję na talerzyki, polewam sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

Smacznego!

Galaretki warzywne z agarem

Galaretki warzywne z agarem

Galaretki warzywne z agarem

Galaretki warzywne z agarem

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved