Składniki:
- płatki owsiane błyskawiczne 2 szklanki (po 250 ml)
- woda ok. 1 szklanka (250 ml) lub więcej
- ew. olej do wysmarowania gofrownicy
- ew. ulubione dodatki (polecam chia)
- ew. syrop klonowy/cukier/ksylitol do smaku do „ciasta”
- sezonowe owoce do podania
- cukier lub ksylitol puder do posypania
Podstawowy przepis na gofry z płatków owsianych błyskawicznych . Możecie przygotować je z ulubionymi dodatkami i zjeść na śniadanie, na deser, albo zabrać na wynos. To moja ulubiona wersja owsianki.
Wykonanie:
-
Płatki owsiane wsypuję do miski. Powoli dolewam wodę, mieszając (tyle, żeby powstało gęste ciasto).
-
Wsypuję dodatki, mieszam i odstawiam na 10-15 minut, żeby płatki zmiękły. Jeżeli chcecie, masę możecie dosłodzić. Ja nie dosładzam, ale używam słodkich dodatków.
-
Gofrownicę smaruję olejem i rozgrzewam. Nakładam porcję „ciasta” i zapiekam kilka minut (aż gofrownicę da się łatwo otworzyć).
- Posypuję sezonowymi owocami i cukrem/ksylitolem pudrem.
-
Do owsianych gofrów możecie dodać ulubione składniki: orzechy, suszone owoce, nasiona, wiórki kokosowe. Ja często dodaję nasiona chia, rodzynki, utarte jabłko i cynamon.
Smacznego!
Czy takie gofry można upiec w silikonowych foremkach w piekarniku?
nie próbowałam, ale myślę, że tak:) Proszę dać znać, czy wyszły:)
Czy normalne płatki owsiane też mogą być? Nie używam błyskawicznych. Czy wuefu trzeba postępować inaczej niż w przepisie? Namoczyć je wcześniej?
Mogą być zwykłe płatki owsiane, ja ich też często używam do gofrów. Moczę też 10-15 minut. W takich gofrach po prostu płatki są bardziej wyczuwalne.