Grochówka w pięciu smakach

  • 55 min
  • 13 składników

Składniki na duży garnek:

  • groch łuskany 1 szklanka (250 ml)
  • cebula 1 sztuka
  • brokuł 1 mała sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • pieczarki 400 g
  • przyprawa pięć smaków do smaku (u mnie 3 łyżki)
  • liście laurowe 3 sztuki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • sos sojowy do smaku (u mnie 4 łyżki)
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • olej lub oliwa do podsmażenia

Lubię gęste zupy na bazie grochu lub soczewicy. Grochówkę robię często w różnych wersjach, nie tylko tę tradycyjną. Poniżej przepis na wegańską grochówkę z pieczarkami, warzywami i przyprawą pięć smaków.

Grochówka w pięciu smakach

Wykonanie:

  1. Groch zalewam na noc wodą.
  2. W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
  3. Dodaję pokrojone pieczarki. Podsmażam przez kilka minut.
  4. Dodaję brokuła podzielonego na małe różyczki, pokrojoną paprykę i marchewkę. Podsmażam razem przez chwilę, mieszając.
  5. Odlewam wodę z grochu i dodaję groch do garnka.
  6. Zalewam wodą (u mnie około 2 litrów).
  7. Dodaję przyprawy, liście laurowe i gotuję około 40 minut (aż groch będzie miękki).
  8. Doprawiam chilli i sosem sojowym do smaku.

Smacznego!

Grochówka w pięciu smakach

Grochówka w pięciu smakach

Grochówka w pięciu smakach