Guacamole

  • 5 min
  • 9 składników

Składniki na małą miskę:

  • dojrzałe, miękkie awokado 3 sztuki
  • sok z jednej limonki
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sól do smaku
  • sos tabasco/papryczka chilli/chilli w proszku do smaku
  • ew. garść świeżej poszatkowanej kolendry
  • ew. mielony kumin pół łyżeczki
  • ew. pół małej cebulki

Słynna meksykańska pasta z awokado. Świetna jako dip do warzyw i nachosów, do posmarowania tortilli lub kanapki albo jako sos do sałatki czy makaronu.

pasta z awokado

Guacamole

Wykonanie:

  1. Awokado kroję na pół, wyjmuję pestki, wydrążam łyżką miąższ i przekładam go do miseczki.
  2. Awokado rozgniatam widelcem.
  3. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku i resztę składników.
  4. Mieszam dokładnie.
  5. Spróbujcie też pysznej pasty z awokado z musztardą francuską 🙂

Smacznego!

pasta guacamole

Guacamole

awokado

Guacamole

wegańska pasta

Guacamole