Gulasz meksykański z czekoladą

  • 30 min
  • 22 składników

Składniki na duży garnek:

  • czerwona cebula 2 sztuki
  • marchewka 2 sztuki
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • cukinia 1 sztuka
  • kostka sojowa (ew. kotlety) 100 g
  • kukurydza 1 puszka (400 ml)
  • czerwona fasola 1 puszka (400 ml)
  • olej do podsmażenia
  • pomidory krojone w puszce (lub świeże) 1 puszka (400 ml)
  • gorzka czekolada min. 90% kakao ok. 1/3 tabliczki (ok. 30 g)
  • liść laurowy 3 sztuki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżeczka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • kolendra suszona 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz/chilli do smaku
  • koncentrat pomidorowy pół słoiczka (100 g)
  • ocet (u mnie jabłkowy lub winny) 1-2 łyżki
  • ryż (u mnie brązowy) lub komosa ryżowa do podania
  • ew. awokado, limonka, świeża kolendra do podania

Zaskakujące połączenie popularne w Meksyku. Dajcie znać, jak Wam smakuje:)

Gulasz meksykański z czekoladą

Wykonanie:

  1. Kostkę sojową zalewam wrzątkiem i zostawiam pod przykryciem na kilka minut (zamiast kostki sojowej możecie dodać wędzone tofu).
  2. W dużym garnku na oleju podsmażam cebulę.
  3. Dodaję pokrojoną marchew, paprykę i cukinię. Podlewam wodą (u mnie ok. 2 filiżanki po 200 ml).
  4. Dodaję przyprawy i gotuje pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
  5. Dodaję opłukaną kukurydzę, fasolę, namoczoną kostkę sojową, pomidory z puszki, połamaną na kostki czekoladę, ocet, koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję jeszcze przez chwilę.
  6. Dodaję sól i chilli do smaku. Możecie też dodać więcej czekolady do smaku.
  7. Podaję z ryżem lub komosą ryżową.

Smacznego!

Gulasz meksykański z czekoladą

Gulasz meksykański z czekoladą

Gulasz meksykański z czekoladą

 

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved