Gulasz warzywny z bakłażanem

  • 15 min
  • 12 składników

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • bakłażan 1 średnia sztuka
  • cukinia 1 średnia sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • ocet winny lub jabłkowy 2 łyżki
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • kumin w ziarnach 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • chilli do smaku

Śródziemnomorski, warzywny gulasz z bakłażana, cukinii i papryki.

wegański gulasz

Gulasz warzywny z bakłażanem

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę, aż się zarumieni.
  2. Dodaję pokrojoną paprykę, cukinię i bakłażana. Podsmażam razem przez chwilę, mieszając.
  3. Dodaję utarte w moździerzu nasiona kolendry i kuminu. Podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  4. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sól i chilli do smaku. Gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.
  5. Podaję z pieczywem, makaronem lub kaszą.

Smacznego!

wegetariański gulasz

Gulasz warzywny z bakłażanem

ratatuj

Gulasz warzywny z bakłażanem

śródziemnomorski gulasz

Gulasz warzywny z bakłażanem